Waar zet ik mijn kind af?
Vanaf half 9 kan je je kind op de zandbakspeelplaats brengen. Er staan bolderkarren bij de deur, hierin kan de boekentas. Je mag op de speelplaats blijven tot het belt, maar als je door moet, kan dit natuurlijk ook. Als het belt, kan je je kind mee naar de klas brengen. Wij maken geen rijen met de kinderen. De kinderen gaan gewoon rustig binnen. Je kan de jas mee uitdoen en het mee begeleiden naar de zithoek. Na een laatste knuffel kan je doorgaan. Kan je niet blijven tot het belt, geen enkel probleem, de juffen en meesters zorgen er voor dat je kind veilig en wel in de klas geraakt. Ben je er voor half 9, dan breng je je kind naar de voorbewaking. Bij WEETJES lees je hier meer over.

Waar haal ik mijn kind op?
Je mag aan de klasdeur wachten. Als het tijd is, doet de juf of meester de deur open en kunnen de kinderen van wie de ouders staan te wachten al doorgaan. Als je kind in de nabewaking blijft, brengt de juf of meester het naar de nabewaking en kan het daar opgehaald worden.

Lunchpakket en tussendoortjes?
Voor ’s middags brengen de kinderen boterhammen mee in een brooddoos. Steek er het aantal boterhammen in dat je kind op kan, niet meer. Je kan een thuis al eens ‘oefenen’ om uit een brooddoos te eten, een brooddozenpicknick! Voor de korte speeltijden houden we kinderbar. Dit is een aanbod waar je vrijblijvend voor kan intekenen. Dit betekent de hele dag door fris kraantjeswater. In de voor- en namiddag hebben de kinderen de keuze uit verschillend fruit en lekkere groenten. Voor meer uitleg verwijzen we naar WEETJES. Als je liever zelf de tussendoortjes meegeeft, kan dit natuurlijk ook. Hier zijn dan wel enkele voorwaarden aan verbonden in verband met het milieu, deze vind je ook terug bij WEETJES.

Mijn kind slaapt nog in de namiddag, wat nu?
Wij hebben op school geen bedjes of slaapgelegenheid. Dit wil zeggen dat als je kind nog rust nodig heeft in de namiddag, je het ’s middags kan komen halen. Het is met de juf of meester af te spreken hoe je dit doet. Sommige kinderen worden gehaald om een boterham te eten, anderen na de boterhammentijd. Kinderen die nog wel eten in de klas en anderen worden om 13u opgehaald, na de middagspeeltijd. Denk er ook aan de eerste schooldagen supervermoeiend zijn voor de kinderen. Allemaal nieuwe gezichten, nieuwe indrukken, nieuwe afspraken, nieuwe situaties, … Dus het kan zijn dat je kind al een hele tijd niet meer slaapt in de namiddag, maar nu toch terug nood heeft aan wat extra slaap. Als de juf of meester merkt dat het moeilijker gaat in de namiddag, zullen ze jullie er zeker over aanspreken.

Hoe weet ik waar mijn kind in de klas mee bezig is?
Er zijn vele kanalen hoe je aan de weet komt waar je kind mee bezig is. Je bent elke dag welkom in de klas om je kind af te zetten. In de klas zie je al van alles hangen en liggen waar ze op dat moment mee bezig zijn. Aan de klasdeur hangen ook regelmatig foto’s en werkjes. Op onze besloten Facebookgroep ( Freinetschool De Regenboog ) staan geregeld leuke foto’s. Na een periode is er ook een onderzoeksboek. In dit boek staan alle activiteiten op kindermaat uitgetekend. Zo kan je samen met je kind de voorbije periode nog eens overlopen.

Tutje en knuffel, kan dat?
We vinden het belangrijk dat kinderen zich goed voelen, dat ze zich zo snel mogelijk thuis voelen op school. Voor sommige kleuters is het belangrijk om iets van thuis mee te brengen zodat ze zich wat beter op hun gemak voelen. Daarom kan het met de juf of meester afgesproken worden dat ze een knuffel en desnoods hun tutje meebrengen. De juf of meester spreekt dan met het kind af wanneer het knuffel en tutje kan hebben en waar ze het leggen om te bewaren. De juf of meester let er wel op dat het afgebouwd wordt als het kind aangeeft dat het zich al wat thuis voelt. Zorg ervoor dat je het voorziet van de naam! Geef ook niet de enige echte lievelingsknuffel mee, want er kan wel eens iets verloren gaan…

Mijn kind wil graag iets meenemen naar school, kan dit?
Tijdens de praatronde mogen de kinderen iets vertellen. Sommige kinderen willen over een voorwerp vertellen. Ze mogen dit dan meebrengen naar de klas. Misschien willen ze er wel iets over weten? Dan kan er een onderzoekje starten. De juf of meester spreekt met de kinderen af of ze het voorwerp tijdens de dag nog gaan gebruiken of er mee kunnen spelen, of dat het op een bepaalde plaats moet gelegd worden. Natuurlijk worden spulletjes van thuis op eigen risico meegebracht en waardevolle spullen laten we thuis.

Help, mijn kind is nog niet droog!
Natuurlijk is het voor ons het beste en het gemakkelijkste dat je kind droog is. Maar je kan de natuur natuurlijk niet forceren… en dat willen we ook niet. Dus naar school komen met een luier kan.

Daarom hebben we de volgende afspraken op school :
– we doen op school niet aan specifieke training. Door de structurele gezamenlijke toiletbezoeken en het zien bij andere kleuters, wordt het toiletgebeuren gestimuleerd. Voor de training staan ouders zelf in.
– kinderen die nog niet zindelijk zijn, komen een halve dag.
– als je kind op school aankomt, heeft het een pull-up luiertje aan. Zo kan het mee doen met het toiletbezoek. Zo leert het al regelmatig op een toiletje zitten. Als de luier verschoond moet worden, doen we een gewone luier aan, zodat we de kinderen niet helemaal moeten uitkleden. Dit bespaart ons een heleboel tijd.
– zorg steeds voor voldoende gewone luiers en natte doekjes.
– zorg voor reservekledij.

Mijn kind is ziek. Moet ik iemand verwittigen? Heb ik een doktersbriefje nodig?
Kleuters zijn nog niet leerplichtig, dus kunnen zo thuis blijven, zonder een doktersbriefje. Het is fijn dat je de school verwittigt. Dit kan via mail, via telefoon of sms. Denk er wel aan dat ook kleuters een minimum aantal dagen aanwezig dienen te zijn om te kunnen overgaan naar een volgende groep. De aantallen kunnen opgevraagd worden bij de coördinator. 

Medicijnen?
Als je kind op school medicijnen moet nemen, kan dit enkel met een doktersbriefje (voor voorgeschreven medicijnen) of met een briefje van de ouders. We hebben hiervoor specifieke formulieren, maar het mag ook een gewoon doktersbriefje zijn, waarop de arts duidelijk vermeld welke medicatie, de dosis, het tijdstip en tot wanneer de medicatie gegeven moet worden.

Wat zit er in de boekentas?
– Lunchpakket als je kind tijdens de middag blijft.
– Tussendoortjes en water als je niet voor de kinderbar kiest.
– Tutje en knuffel als dit nodig is.
– Reservekledij : in het begin is het handig om toch reservekledij te voorzien ook al is je kind helemaal zindelijk, door omstandigheden kan er wel eens een ongelukje gebeuren en het is voor het kind het leukst om dan eigen kledij aan te doen, dat is vertrouwd. Ook bij minder goed weer is reservekledij handig om bij de hand te hebben.
– Luiers en natte doekjes als dit nodig is.
Zorg ervoor dat alles wat in de boekentas zit genaamtekend is. Als er dan iets verloren gaat, vinden we het makkelijk terug.

Vragen of opmerkingen?
Heb je vragen of zit je met iets? Aarzel niet om ons aan te spreken! Onze deur staat altijd open. We willen dat kinderen zich thuis voelen op onze school, maar ouders moeten zich vast en zeker ook goed voelen in De Regenboog!